Кугель Михайло Бенедиктович

Кугель Михайло Бенедиктович (нар. 1946 року) — видатний альтист-виконавець, педагог, композитор, музикознавець, професор консерваторії м. Маастріхт (Голландія).
Народився у Харкові. Випускник Дитячої музичної школи № 1 ім. Л.Бетховена 1961 року (скрипка, клас викладача С.П.Штеймана).
Після закінчення Харківського музичного училища та Ленінградської консерваторії ім. М.Римського-Корсакова (1970 рік, клас професора Ю.Крамарова), М.Кугель в 1975 році брав участь у Міжнародному конкурсі альтистів у Будапешті, де розділив першу премію з угорським музикантом Золтаном Тотом (цікаво, що на цьому конкурсі видатний альтист сучасності Юрій Башмет отримав другу премію). В період з 1975 по 1990 роки М.Кугель був солістом Москонцерту, виступав також у складі Державного квартету імені Бетховена, викладав у Московській консерваторії.
В 1990 році переїхав до Ізраїлю, протягом шести років був професором Ієрусалимської академії музики й танцю імені С.Рубіна. З 1996 року живе у Бельгії. Професор Гентської та Маастріхтської консерваторій.
У 2009 році після 20-річної перерви виступив у Москві, виконав разом з Ліаною Ісакадзе Концертну симфонію для скрипки та альта з оркестром В.А.Моцарта.
М.Кугель учасник п’яти міжнародних альтових конгресів. Виступає як соліст з найвідомішими оркестрами світу. Проводить майстер-класи в країнах Європи, Америки, Азії та Далекого Сходу. Член журі Міжнародних конкурсів в Англії, Німеччині, Австрії, Ізраїлі, Бельгії, США, Італії, Хорватії, Голландії.
М.Кугель записав більш ніж 20 компакт-дисків.
Є автором монографій «Шедеври інструментальної музики» та «Музичні ессе».