Лоєвський Юрій Григорович

Лоєвський Юрій Григорович (нар. 1939 року) — видатний віолончеліст, Народний артист Росії.
Народився в м. Овруч Житомирської області. Після Великої Вітчизняної війни переїхав до Харкова. Починав навчання гри на віолончелі в музичній школі № 1 ім. Л.Бетховена (1949-1950 роки) у відомого харківського викладача Ю.Ф.Пактовської.
В інтерв’ю Ю.Лоєвський згадував про цей період: «… в Харкові працювала чудовий педагог Юлія Федорівна Пактовська. З її класу вийшла ціла плеяда, всі її учні згодом зайняли в житті дуже помітні місця…».
Далі Ю.Г.Лоєвський навчався в Харківській консерваторії (клас І.М.Когана), де зробив, за його словами, перші значні успіхи. В 60-х роках ХХ сторіччя Ю.Лоєвський закінчив Ленінградську державну консерваторію ім. М.А.Римського-Корсакова (клас О.Я.Штриммера та М.Л.Ростроповича) й аспірантуру по класу віолончелі у М.Л.Ростроповича.
Юрій Лоєвський працював в симфонічних оркестрах Ленінградського державного академічного театру опери та балету імені С.М.Кірова (1966-1970) та Державного академічного Великого театру (1970-1983), в Державному оркестрі Росії під керуванням Євгена Свєтланова (1983-1996), симфонічному оркестрі Маріїнського театру під керуванням Валерія Гергієва (1996-2002). Музикант є учасником багатьох камерних ансамблів — тріо, квартетів, а також ансамблів віолончелістів Великого театру. За даними 2006 року Ю.Г.Лоєвський — концертмейстер групи віолончелей Національного філармонічного оркестру Росії під керуванням Володимира Співакова.