Кравцов Тарас Сергійович

Кравцов Тарас Сергійович (1922-2013) — видатний вчений-мистецтвознавець, композитор, член Національної Спілки композиторів України, талановитий педагог, доктор мистецтвознавства, професор, Заслужений діяч мистецтв України.
В 1940 році закінчив Музичну школу ім. Л.Бетховена при Харківській консерваторії.
Тарас Кравцов – студент Харківської консерваторії Здається, сама доля вирішила вести Т.С.Кравцова музичним шляхом, бо народився він у сім’ї, де музика складала невід’ємну частину побуту, культурного дозвілля і професійної діяльності. Дідусь Тараса Сергійовича — Петро Іванович Кравцов, заслужений діяч науки і мистецтв України, ще на початку ХХ століття організував у Харкові унікальний музичний гурток, до складу якого входили симфонічний та народний оркестри, декілька хорів, дитячий оперний театр.
В пам’ять про нього Мордвинівський провулок у Харкові був названий іменем Кравцова.
Вітання Т.С.Кравцова учням та викладачам ДМШ № 1 ім. Л.Бетховена з нагоди 85-річного ювілею школиВ будинку Петра Івановича часто збирались артисти, художники, композитори. Тут ставились драматичні спектаклі, грав і співав українські пісні бандурист Гнат Хоткевич, у хорі котрого співала мама Тараса Сергійовича. Його бабуся одержала освіту в Московській консерваторії, яку закінчила по класу Миколи Рубінштейна. Тому й Тарас Сергійович з дитинства мріяв стати піаністом, але після другого курсу Харківського музичного училища в 1941 році був призваний до армії. Учасник Сталінградської битви, увінчаний нагородами ветеран війни, він поновив заняття музикою в 1947 році на історико-теоретичному факультеті Харківської консерваторії. У рідному вузі Т.С.Кравцов пройшов шлях від викладача до професора, завідувача кафедри Теорії музики (1970-1986 роки).
Працюючи над власними науковими дослідженнями з питань теоретичного музикознавства й музичної фольклористики, Тарас Сергійович дав путівку в науку та мистецтво багатьом вченим-музикознавцям, педагогам-музикантам, відомим майстрам мистецтв. За 70 років творчої та педагогічної діяльності він підготував велику когорту учнів, створив відому наукову школу в галузі теоретичного музикознавства, продовживши традиції С.С.Богатирьова, М.Д.Тіца та інших. Понад 1000 музикантів різного фаху одержали музично-теоретичну освіту в його класі.