Воскобойніков Валерій Михайлович

Воскобойніков Валерій Михайлович (нар. 1939 року) — талановитий піаніст, музикознавець, професор, відомий музичний діяч.
Випускник Дитячої музичної школи № 1 ім. Л.Бетховена 1953 року (фортепіано, клас викладача М.О.Хлєбнікова)
В 1963 році закінчив з відзнакою Московську державну консерваторію ім. П.І.Чайковського по класу Г.Г.Нейгауза.
З 1965 року живе та працює в Італії.
Репетиція зі Станіславом Генріховичем Нейгаузом. Музична академія Кіджі, Сієна, 1974 рік.Займається активною виконавською та музикознавською діяльністю. В.М.Воскобойніков першим в Італії представив багато творів С.Прокоф’єва та Д.Шостаковича, а також Е.Денісова, А.Шнітке, С.Губайдуліної, Ф.Гершковича, Т.Мансуряна та інших. Деякі твори цих авторів записані на радіо і телебаченні Італії, а також на радіо Ватікана.
Валерій Михайлович співпрацював з широко відомими режисерами Ю.Любимовим та А.Кончаловським під час їх постановок оперних вистав в Італії. Брав активну участь у розробці фестивальних програм, що були пов’язані з виконанням російської та радянської музики в Венеції, Флоренції, Вероні, інших містах Італії.
Зробив переклад італійською мовою та опублікував «Листи О.П.Бородіна», «Автобіографічні матеріали, щоденники, роздуми» Г.Нейгауза, здійснив дві редакції книги Г.Нейгауза «Мистецтво фортепіанної гри».
В 1991 році заснував Асоціацію імені Г.Г.Нейгауза в Римі, почесним головою якої був С.Т.Ріхтер, а після його смерті — видатний піаніст сучасності В.Д.Ашкеназі.
Неодноразово запрошувався в журі національних та міжнародних конкурсів піаністів, проводив фортепіанні майстер-класи.
В теперішній час продовжує творчу діяльність.