Варшавська Елла Абрамівна

Варшавська Елла Абрамівна (нар. 1936 року) – харківська піаністка, педагог та концертмейстер
Випускниця Дитячої музичної школи № 1 ім. Л.Бетховена 1953 року (сольний спів, клас викладача Тафт М.В., фортепіано, клас викладача І.М.Латман).

Елла Абрамівна, починаючи з дитячого садка, а потім під час навчання в ДМШ № 1 ім. Л.Бетховена, товаришувала з Людмилою Гурченко, з якою навчалась в класі співу викладача Тафт М.В.
Е.А.Варшавська в одному з інтерв’ю згадувала: «…незадовго до нашого з Люсею Гурченко випуску, М.В.Тафт клопотала про прийом Люсі в Московське музичне училище. Вона розуміла, що таланту Люсі буде тісно в провінції. І ось із Москви прийшло запрошення для Люсі – на фото якраз і знято той момент, коли Матильда Володимирівна цей лист читає. Люся – радісна, урочиста, а я – дуже сумна. Мені було прикро, що на її місці не я. Адже я була куди більш старанною, відмінницею, не пропускала жодного уроку. А Люся до навчання ставилася легко, дуже багато пропускала: прибіжить на урок, схопить на льоту – і вона вже найкраща. Їй дуже легко все давалося! На сцені вона була розкута, для неї виступати на публіці було чимось природним…» В 1953 році шляхи дівчат розійшлися: Л.Гурченко поїхала підкорювати Москву та стала студенткою Всеросійського державного інституту кінематографії, а Елла Варшавська з 1955 по 1960 рік навчалась в Харківській державній консерваторії на історико-теоретичному факультеті (клас професора М.Д.Тіца ).
Е.А.Варшавська майже 40 років навчала музиці студентів. З 1963 по 2008 роки вона працювала на кафедрі музично-інструментальної підготовки вчителя Харківського державного педагогічного інституту – Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди.