Мірошникова Агнесса Анатоліївна

Мірошникова Агнесса Анатоліївна (1926-2015) — видатний спеціаліст у галузі диригентсько-хорової освіти міста Харкова, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри хорового диригування Харківського національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського, заслужений діяч мистецтв України, Лауреат рейтингу «Харків’янин 2006».
З 1934 по 1941 рік А.Мірошникова навчалась в Дитячій музичній школі № 1 ім. Л.Бетховена (клас викладача Р.С.Рогозіної та доцента Г.С.Степанової).
Агнесса Мірошникова – учениця ДМШ ім. Л.БетховенаВ 1943 році, після звільнення Харкова, навчалась у Харківському музичному училищі. В 1948 році закінчила Харківську консерваторію по класу фортепіано професора Л.Й.Фаненштіля, а в 1952 році — по класу хорового диригування (у професора О.А.Перунова). Далі А.Мірошнікова навчалась в аспірантурі при Київській консерваторії.
З 1950 року наукова, професійна та педагогічна діяльність Агнеси Анатоліївни була пов’язана з кафедрою хорового диригування Харківської консерваторії (нині Національного університету мистецтв імені І.П.Котляревського), завідувачем якої була з 1970 по 1972 рік. А.А.Мірошникова виховала цілу плеяду спеціалістів, які сьогодні займають провідні позиції у хоровому мистецтві. Серед них відомі хормейстери та симфонічні диригенти, викладачі вищих та середніх навчальних закладів, що мають наукові ступені, вчені та почесні звання (Ю.І.Кулик, С.М.Прокопов, Ю.В.Янко, І.В.Палкін та інші).
А.А.Мірошнікова на ювілеї ДМШ № 1 ім. Л.Бетховена, 2006 рікУчні та колеги називали Агнесу Анатоліївну «сучасною Музою, що зберігала, продовжувала і невтомно примножувала традиції харківської хорової школи, котрі були закладені в першій половині минулого століття її видатними вчителями та соратниками».